|

Hola! Estic en línia, quin cotxe estàs buscant?

Pàgina d'inici > Blog > Com importar un cotxe a Andorra al 2023?

¿Com importar un cotxe a Andorra al 2023?

 

Imatge sobre com importar cotxe a andorra

 

Tant si t’estàs plantejant importar un cotxe a Andorra com si simplement tens curiositat sobre com es fa, aquest blog és per tu ja que et descric el procés d’importació de cotxes a Andorra pas a pas. 

 

Taula de continguts:

  1. 1r pas: buscar el cotxe.
    1. condicionants legals.
    2. IVA deduible.
    3. tria el cotxe.
    4. revisa el venedor.
  2. 2n pas: comprar el cotxe.
    1. COC.
    2. compra.
    3. IVA.
  3. 3r pas: transport del cotxe.
    1. transport propi.
    2. transport camió.
  4. 4t pas: tràmits a Andorra.
    1. frontera.
    2. itv.
    3. govern.
    4. aca.
  5. 5è pas: recuperació de l’IVA.
  6. Conclusió.

 

1r Pas. Buscar el cotxe d’importació fora d’Andorra.

Abans d’iniciar el procediment d’importació a Andorra, és important escollir bé el cotxe a comprar. I amb escollir bé el cotxe, no només em refereixo a triar bé la marca, model i altres característiques. Cal tenir en compte 4 coses més alhora d’escollir el cotxe ideal per importar a Andorra. Són les següents: 

  1. Condicionants legals: volem importar el cotxe a Andorra i per tant hem de filtrar només els cotxes que la normativa Andorrana ens permet. I què diu la normativa? Doncs ens permet matricular cotxes usats amb un valor inferior a la normativa Euro vigent i amb un màxim de 6 anys d’antiguitat. Al 2023, aquests són tots aquells homologats sota la normativa Euro5 o superior i amb data de fabricació mínima del 2017. Aquí d’adjunto l’enllaç a l’article del BOPA. 
  2. IVA deduible: al importar un cotxe a Andorra no et toca pagar l’impost a les ventes del país orígen (VAT o IVA). És per això, que t’interessa comprar cotxes que en orígen encara mantinguin aquest impost, és a dir, cotxes amb IVA deduible. Això et permetrà poder comprar el cotxe per un valor més baix del anunciat.
  3. Tria el cotxe: un cop ja saps els cotxes que si podràs importar, ja pots buscar el cotxe que t’interessa. Per fer-ho, hauràs de trobar les pàgines de cada país. Aqui te n’anoto algunes de les més utilitzades: cars.com per trobar cotxes d’estats units, autoscout24.com per trobar cotxes en general a tot europa, lacentrale.fr per trobar cotxes a França, coches.net per trobar cotxes a Espanya i mobile.de per trobar cotxes a Alemanya. Si vols un cotxe europeu, et recomano utilitzar mobile.de ja que és la web on hi ha la major quantitat de cotxes i a més coincideix en que és el país on els venedors estan més acostumats a vendre per exportar.
  4. Revisa el venedor: un cop has escollit el cotxe que t’agrada, has d’assegurar-te que no es tracta d’una estafa abans d’enviar els diners. Imagina’t el problema que suposaria perdre’ls. No et precipitis i fes una bona investigació. Observa qui és el concessionari que anuncia el cotxe, busca la pàgina web del concessionari, truca i parla amb algú, mira a google maps si a la localització anunciada hi ha aquest conscessionari i revisa les valoracions. Ves al país orígen en persona si cal a verificar que el cotxe existeixi i que tot sigui normal abans d’enviar uns diners que pots perdre. Si vols, pots contactar-nos per tal que t’ajudem en aquest procés de verificació. Portem molts anys important cotxes i és possible que el concessionari on has trobat el cotxe ja el coneixem.

 

 

2n pas. Comprar el cotxe d’importació com a Andorrà.

Un cop ja has seleccionat el cotxe, has revisat el venedor i t’has assegurat que no hi haurà cap impediment legal per importar-lo, ja pots procedir a la compra. 

Abans d’efectuar la compra, demana el venedor si té el COC del cotxe. És el document emès pel fabricant que recull totes les dades tècniques del cotxes incloses en l’homologació europea del cotxe. A Alemanya és comú que el tinguin, sinó, hauràs de demanar-lo a un concessionari de la marca donant el número de bastidor del cotxe.

Per la compra, hauràs de posar-te en contacte amb el venedor i enviar-li les teves dades com a resident Andorrà o les de la societat Andorrana. És important recordar-los que Andorra no forma part de la Unió Europea i que per tant han de vendre el cotxe com a un bé d’exportació. T’enviaran un contracte de reserva amb les dades del cotxe, del concessionari i les dades de pagament. L’hauràs de tornar signat i fer la transferència bancaria. 

En cas que hagis comprat un cotxe amb IVA deduïble, el més normal és que et facin pagar el preu del cotxe total (IVA inclòs), i que et tornin aquest IVA quan els enviïs la justificació d’haver exportat el cotxe fora de la UE, i d’haver-lo importat i matriculat a nom teu a Andorra.

Felicitats! El cotxe que buscaves ja es teu, ara queda portar-lo, fer la importació i matricular-lo.

 

3r pas: Transportar el cotxe fins a Andorra.

Hi ha dues solucions per tal de transportar el cotxe a Andorra. Fer-ho un mateix circulant o fer-ho fer a algú. Cada una té els seus avantatges i inconvenients. 

Fer-ho fer a una empresa que s’hi dediqui és convenient, segur i no fas quilòmetres al cotxe. És convenient ja que t’estalvies el temps que costa anar fins on està el cotxe i tornar conduint. I és segur perquè els transports van assegurats. Els inconvenients de fer-ho fer algú són que sol ser més lent i que, degut a que et descarregaran el cotxe a la frontera, necessitaràs d’una grua o plaques temporals per tal de moure el cotxe per Andorra i poder anar de la frontera a la ITV.

Fer-ho per un mateix, per altre banda, té l’avantatge que et permet veure el cotxe abans de retirar-lo del concessionari. Això fa que el puguis revisar abans de retirar-lo i fer les reclamacions oportunes si alguna cosa no està bé. Tot i així, caldrà que facis unes plaques d’exportació del país origen per tal de poder circular amb el cotxe fins a Andorra ja que el cotxe no tindrà plaques per circular perquè l’hauran donat de baixa. A Alemanya n’hi ha de diferents durades i els concessionaris venedors solen donar el servei de preparar-les per tu. Les plaques d’un mes solen tenir un cost de 300€ que ja inclou l’assegurança obligatòria.

Si vols fer tots el procediment tu mateix però vols que t’ajudem amb el transport, posa’t en contacte amb nosaltres i diga’ns-ho.

 

4t pas: Tràmits d'importació a Andorra.

  1. Tràmits a la frontera:

Un cop ja has aconseguit portar el cotxe fins la frontera, toca fer-hi parada. Aquí s’hi ha de declarar la sortida comunitària del cotxe i la entrada a Andorra. 

És molt important en aquest punt tenir clar si desde l’orígen han preparat quelcom relatiu a l’exportació o no. És important perquè en cas d’error, no et tornaran l’IVA d’orígen. 

Si no han preparat res, cal primer anar als transitaris de sortida. Allà els dones la documentació del cotxe així com la factura de venta per tal que puguin preparar un document que es diu DAE (Document d’Acompanyament a l’Exportació). Posteriorment, aquest model es presenta a la duana i ja queda feta la exportació. 

Per fer la importació, caldrà anar al transitari Andorrà colaborador amb el transitari de sortida. Aquest ens cobrarà l’IGI i preparà el DUA. Posteriorment, portarem el DUA a la duana Andorrana per tal que ens donin dret a disposar el cotxe al país i ens segellin el DUA i la factura de compra del cotxe. 

Cal anar guardant tots els documents que ens lliuren ja que seràn necessàris.

 

  1. Tràmits a la ITV:

Arribats a la ITV i havent demanat cita prèvia, sol·licitaràs passar una revisió prèvia a la matriculació per importació del vehicle. Aquí hauràs de lliurar els documennts del cotxe del país d’orígen, el COC i el certificat d’assegurança andorrà del cotxe. Al acabar, si la itv és favorable, et donara un paper groc que has de guardar. 

 

  1. Tràmits a govern: 

Amb tota la documentació rebuda fins al moment, hauràs d’anar a govern i entrar l’expedient de matriculació. Necessitaràs portar la següet documentació:

- DUA i factura d’orígen segellada a la duana.

- Document ITV conforme és favorable.

- Documents originals del cotxe.

- COC del cotxe.

- Certificat d’assegurança.

- En cas que sigui el primer cotxe que matricules, el teu passaport.

- Sol·licitud de matriculació al registre de vehicles complimentat (el trobaràs a aquest enllaç).

Al entregar aquest expedient, pagaràs una taxa de 201,53€ i al cap de 24 o 48 hores tindran llesta la carta groga del cotxe, a nom teu amb el número de matrícula andorrana. Per recollir-la, hauràs de pagar la taxa de vehicles anual, diferent per cada cotxe.

 

  1. Tràmits a l’ACA:

Hauràs d’anar amb la carta groga a l’ACA per tal que t’entreguin les plaques Andorranes. Et costaran 45,80€ i també t’inclouran el nou adhesiu ecològic.

En aquest punt, ja pots colocar les plaques al cotxe i s’ha acabat el procés d’importació del cotxe. Ja pots circular lliurement amb el teu cotxe d’importació a Andorra.

 

5è pas: Recuperació de l’IVA en orígen

Tot i així, encara falta reclamar que et tornin l’IVA d’orígen. Per fer-ho, envia una copia per correu electrònic del DAE de la frontera, el DUA i la factura segellada i la carta groga al venedor sol·licitant la devolució de l’IVA. Indica també les teves dades bacàries per agilitzar el procés.

 No t’extranyis si tarden 3 setmanes en tornar-te els diners des de que els enviis la documentació.

 

Importar un cotxe a Andorra és un procediment senzill però amb punts crítics.

 

Com has vist en aquest article, importar un cotxe consta de varis passos clars i diferenciats que d’anar-los seguint et permeten fer la importació d’unn cotxe. No són passos difícils i en molts d’ells estaràs acompanyat d’un funcionari o treballador que t’ajudarà. Tot i així, hi ha 4 punts crítics que vull recordar-te per tal que els recordis i no els passis a la lleugera.

A importocotxe som especialistes en la importació de cotxes a Andorra. Ens dediquem a això i ho fem cada dia. Si vols importar un cotxe i tens dubtes en qualsevol part, no ho dubtis, contacta’ns i t’ajudarem. 

Si pel contrari vols importar un cotxe però vols evitar-te el risc, temps i lio que comporta fer-ho pel teu compte, estarem encantats d’importar el cotxe que vulguis. T’ajudem a buscar el cotxe i després ens encarreguem de tot, entregant-te el cotxe d’importació matriculat a casa teva. A més, avancem nosaltres l’IVA en orígen i no te’l reclamem en cas que no ens el tornin. 

 

Diga’ns com vols el cotxe per tal que et poguem ajudar a trobar-lo o busca a la nostra web. Allà hi veuràs tots els cotxes que hi ha a Alemanya disponibles per importar a Andorra (els cotxes de mobile.de que si que es poden importar) però veuràs el preu final del cotxe amb tots els costos d’importació i honoraris nostres inclosos. És a dir, el preu que hi surt, és el preu pel qual tindràs el cotxe entregat a casa teva amb matricula Andorrana.



Diga'ns els cotxe que busques


O busca'l directament aquí